Altalaj vizsgálatok

Javasolt mérési technológia: Földradar kutatás
 

Különféle radar-rendszerek kitűnően alkalmasak altalaj vizsgálatokra. Utak esetében azok alapozását és a geotechnikai munkák minőségét is vizsgálni lehet.

Az NDT-GPR technológia kiválóan alkalmazható útszerkezetek vizsgálatára. A mérések eredményeként megállapítható az aszfalt és Ckt. rétegek vastagsága. Térképezhetőek a horizontális és vertikális inhomogenitások. Ezáltal lehatárolhatóak az esetleges úthibák, lehetőséget adva a költséghatékony javítási munkákra. Új építésű utak esetében a mérések bevonhatóak a minőségbiztosítási rendszerbe is.

A mélyebb szerkezetek vizsgálata (1-4 méter) lehetővé teszi az útpályák altalajának/töltésének vizsgálatát. Az ilyen jellegű felmérések lehetőséget nyújtanak kritikus útszakaszok monitoringjára is.

 
 
 
Aszfaltvastagság vizsgálat egy kijelölt útszakaszon

2010 folyamán cégünk földradaros kutatást végzett az egyik hazai autópálya kijelölt szakaszán. A felmérés célja az aszfaltvastagság meghatározása volt több előzetes mintavételi pont között. 500 és 1400 MHz frekvenciájú antennákat használtunk. A mintavételi pontokban az ismert vastagságértékek alapján dielektromos állandót lehetett becsülni. Ezt felhasználva a szelvény mentén meghatározható volt az aszfaltvastagság. Lehatárolható volt a megmintázott hibahely környezetében a kritikus érték alá csökkent (elvékonyodott) aszfaltvastagság. A megrendelő számára leszűkítettük a felbontandó útszakaszt, ezzel jelentős időt és költséget spórolva. Az alábbi ábra szemlélteti egy 100 méteres szakaszon az aszfalt aljának helyzetét.

Facebook
LinkedIn