Árvízvédelem, Gátak vizsgálata

Napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír az elöregedett árvízvédelmi gátak folyamatos vizsgálata, monitoringja. Erre a problémára ad gyors és hatékony megoldást a gáttestek roncsolásmentes geofizikai felmérése.

A mérésekkel gyors és átfogó képet kaphatunk az adott gátszakasz állapotáról. Kijelölhetők a kritikus zónák, így lehetőség nyílik egy esetleges gátszakadás megelőzésére. A gáttestek környezetének vizsgálatával pedig meghatározhatóak azok a helyek ahol potenciális esély lehet buzgárok kialakulására.

Adott gátszakaszok monitoringja során meghatározhatóak különböző vízállások mellett a gát belső szerkezetének időszakos változásai. Ezáltal lehetőség nyílik olyan fizikai paraméterek meghatározására, amelyek a gáttest vízállásfüggő viselkedését meghatározhatják.

Gáttestek vizsgálata a Duna mentén

2014 decemberében Duna menti gátak szerkezetét vizsgáltuk kombinált geofizikai felméréssel összesen 4500 m hosszúságban. A mérések célja a töltések felső 10 m-es tartományának vizsgálata valamint az elvárt minőségtől eltérő szakaszok azonosítása volt. A gáttesteken mentén végzett multielektródás szelvényt földradaros felméréssel kombináltuk, továbbá a gátra merőlegesen több keresztszelvényt mértünk. Eredményeinkkel leképeztük a teljes gáttestet, kijelölhetőek voltak az anomális területek. A fúrásos feltárások helyei ezek alapján lettek kijelölve, módosítva. Az egyik keresztmetszet fajlagos ellenállás profilját mutatja az alábbi ábra.

Facebook
LinkedIn