Üregesedés vizsgálatok

Cégünk, megalakulása óta folytat célirányos méréstechnikai fejlesztéseket az üregesedés vizsgálatának szempontjából. Ennek köszönhetően nagy tapasztalatra tettünk szert pincék, üregek és kimosódások kutatásában, térképezésében.

 
 
 

Bevásárlóközpont beltéri üregesedés vizsgálata földradar módszerrel

A GPR radarmérések eredményeként elõállított anomáliakép

2010 folyamán a Geomega Kft. geofizikai kutatást végzett egy bevásárlóközpont területén. A radarméréseket a bevásárlóközpont kijelölt területein végeztük. A mérések elsődleges célja a fél évvel korábban észlelt csőtörés következményeinek non-destruktív módszerrel történő térképezése volt. A radarméréseket egy ún. Enigma teszt előzte meg, amely kiderítette a csőtörés hozzávetőleges helyét. A méréseket ezen a priori ismeret alapján terveztük meg.

A vizesedés/üregesedés kiterjedését 3D blokkméréssel határoztuk meg. Ez részben közös területre (aula, szervizfolyosó), részben pedig működő üzletekre esett. Az üzletekben törekedtünk a meglévő mérési hálózat folytatására. Ahol ez nem volt lehetséges, ott kiegészítő vonal menti méréseket végeztünk a nagyobb területi lefedettség érdekében.

A méréseket összefoglalva elmondhatjuk, hogy a kijelölt területeken sikerült az előzetes elvárásoknak megfelelő eredményeket produkálni a GPR földradaros előkutatásban. Nagy kiterjedésű anomáliát detektáltunk közvetlenül a betonaljzat alatt, amely nagy valószínűséggel jelentős vizesedésre utal. A kiterjedés alakjáról megállapítható, hogy a vizesedés a csővezetékek közelítő nyomvonalát érinti – a felújítási munkákat is ezek környezetére kell koncentrálni. Ebben a térrészben mindenképpen javasolt a talajcsere, amelynek a felszíntől számított mélysége maximálisan a 75-100 cm-t éri el.

Facebook
LinkedIn